Akvaryum Balıkları Nelerdir?

akvaryum balıkları

Balık beslemenin stresi azalttığı ve ruh sağlığına pozitif etki gösterdiği herkesin bildiği bir gerçek; ancak getirdiği sorumlulukları da unutmamak gerekiyor. Akvaryum balıkları isimleri kadar yaşam tarzları ve beslenme şekilleriyle de birbirinden ayrışan sayısız türden oluşuyor. Akvaryumda balık besleyerek evinizde rahatlatıcı bir ambiyans oluşturmak için, bu solungaçlı evciller hakkında bilmeniz gerekenler var. Akvaryum kurulumuna geçmeden önce en popüler balık türleri ve kullanmaları gereken balık yemleri ile ilgili merak ettiklerinizi bu rehberde bulabilirsiniz.

Küçük Akvaryum Balıkları ve Özellikleri

Yeni başlayanlar için akvaryumda balık beslemek kafalarda çeşitli soru işaretleri oluşturabilir fakat endişeye mahal yok; çünkü fanus içinde dahi yaşamını sürdürebilen çok sayıda küçük akvaryum balığı bulunuyor. En popüler süs balık çeşitleri ve özellikleri şu şekilde:

chili rasbora
  1. Chili Rasbora

Sivrisinek rasbora olarak da bilinen chili rasbora balığı Borneo Adası’na özgü tropikal sürü balıklarından biri. Maksimum 2 cm uzunluğa kadar büyüyen bu minik süs balıkları canlı ve yapay akvaryum aksesuarları ile zenginleştirilmiş bir ortamda sekizli gruplar halinde huzurlu bir yaşam sürdürebiliyor. Akvaryuma her baktığınızda bir şeyler yapan aktif ve sevimli süs balıkları arıyorsanız, chili rasbora tam size göre. Başlangıç seviyesinde bakım gerektiren bu küçük akvaryum balığını pul yemler ya da tropikal balık yemleri ile besleyebilirsiniz.

neon tetra
  1. Neon Tetra

En popüler küçük tatlı su balıklarından biri olan neon tetra türü küçük yüzgeçleri, ince gövdesi ve parlak mavi rengiyle biliniyor. Sosyal bir balık türü olduğu için sürü halinde yaşayan neon tetraları bitkili bir akvaryumda en az altı kişilik gruplar halinde beslemek gerekiyor. Akvaryum ve sürünün boyutu ne kadar büyük olursa neon tetralar da o kadar aktif ve ilginç hareketler sergiliyor. Yeni başlayanlar için ideal balık türleri arasında yer alan neonlar yüksek kaliteli pul yemler ya da karides gibi tuzlu su yemleri ile besleniyor. 

Harlequin Rasbora
  1. Harlequin Rasbora

Bakımı kolay ve hareketli bir tür olan harlequin rasbora; parlak yakut rengi ve sırt yüzgecinden kuyruğuna kadar uzanan siyah işaretleriyle en güzel akvaryum balıkları arasında yer alıyor. Yaklaşık 6 yıl yaşayabilen bu tatlı su balığı tıpkı diğerleri gibi sürü halinde yaşıyor. 5 santimetreye kadar büyüyebilen harlequin rasbora balıklarını altılı veya sekizli gruplar halinde besleyerek alacalı görünümleriyle yarattıkları estetik manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Bu süs balıklarını beslemek için kan kurdu gibi tropikal balık yemleri öneriliyor.  

japon balığı, goldfish
  1. Japon Balığı

Küçük akvaryum balıkları söz konusu olduğunda hemen hemen herkesin aklına ilk olarak Japon balıkları geliyor. Hatalara karşı yüksek bir tolerans ve etkileşimli bir deneyim vadeden Japon balığı yeni başlayanlar arasında oldukça popüler. Bu süs balıklarını beslemeden önce diğer türleri hakkında detaylı araştırma yapmanızda fayda var; aksi takdirde yemek için birbiriyle rekabet eden Japon balıklarını aynı akvaryuma koyabilirsiniz. Örneğin, tek kuyruklu ve normal gözlü Japon balıklarını bir arada besleyebilirsiniz. Bu küçük akvaryum balıklarını beslemek için özel olarak üretilmiş Japon yemlerini tercih edebilirsiniz.

zebra balığı
  1. Zebra Balığı

Güney Asya’ya özgü tropikal bir balık türü olan zebra balığı adını küçük gövdesinin yan taraflarından kuyruk yüzgeçlerine kadar uzanan beş metalik mavi şeritten alıyor. En az beşli gruplar halinde büyütülmesi gereken bu sürü balıklarının bir araya geldiklerinde son derece aktif ve eğlenceli olduklarını belirtmekte fayda var. Bazı türleri hoplayıp zıplayabildiği için zebra balıklarını beslerken üstü kapalı balık akvaryumları tercih etmek gerekiyor. 5-7 cm uzunluğa kadar büyüyebilen ve zahmetsiz bakım gerektiren zebra balıklarını solucan gibi canlı yemler ile ya da kaliteli pul yemlerle besleyebilirsiniz.

Büyük Akvaryum Balıkları ve Özellikleri

Akvaryum kurulumu zahmetli olduğu kadar keyifli bir iş. Hele hele büyük balıklardan oluşan geniş bir akvaryum kurma hayaliniz varsa heyecan verici deneyimler sizi bekliyor. Hobinizi bir adım ileriye taşımak için akvaryum balık çeşitleri arıyorsanız, en dikkat çekici büyük balıklar şu şekilde:

melek balığı, angel fish
  1. Melek Balığı

Büyük akvaryum balıkları arasında son derece popüler bir tür olan melek balığı, büyüklüğü 15-25 cm arasında değişen özel türlerin başında geliyor. En az 200 litrelik büyük akvaryumlarda beslenmesi gereken bu tatlı su balığı yeni başlayanlar için biraz zorlayıcı olabilir. Stres, akvaryum balıklarında erken ölümün en büyük nedenlerinden biri olduğu için melek balıklarını dekor, süs, taş ve bitki gibi aksesuarlar ile zenginleştirilmiş akvaryumlarda beslemek gerekiyor. Bu sevimli balıkları kan kurdu, karides ya da diğer canlı yemlerle besleyebilirsiniz.

astronot balığı
  1. Astronot Balığı

Büyük ve etobur balık türlerinden biri olan astronotlar, bazı yerlerde Oscar balığı olarak da anılıyor. Agresif mizacı ve bölgesini koruyan tavırları nedeniyle başka balıklarla birlikte beslenmesi önerilmeyen astronot balıkları 8-12 yıla kadar yaşayabiliyor. Yaklaşık 30 cm uzunluğa kadar büyüyebiliyor. Alacalı ve benekli desenlerinden dolayı en güzel balıklar arasında gösterilen astronot balıklarını stressiz ve huzurlu bir ortamda beslemek için iyi dizayn edilmiş geniş akvaryum çeşitleri kullanmalısınız. Bununla birlikte hem etçil hem otçul olan bu iştahlı balık türü düzenli akvaryum temizliği gerektiriyor. 

palyaço balığı
  1. Palyaço Balığı

Kayıp Balık Nemo efsanesiyle başlayan palyaço balığı tutkusunu kalıcı bir hobiye dönüştürmenin yolu deniz akvaryumu kurmaktan geçiyor. Kendi evinizde Nemo’yu bulma fikri kulağa hoş gelebilir fakat tuzlu suda yaşayan palyaço balıkları için deniz akvaryumu kurulumu oldukça zahmetli bir süreç. Bunun için yeterli filtreleme, pompalar, su takviyeleri ve zengin bir resif kompozisyonundan oluşan çeşitli akvaryum malzemeleri gerekiyor. Öte yandan, palyaço balıklarının kolay bakımlı, zorluklara karşı dirençli ve bir o kadar da eğlenceli olduklarını belirtmekte yarar var.

kırmızı pacu
  1. Kırmızı Pacu

Kırmızı pacu tetragiller familyasındaki diğer akvaryum balık çeşitleri ile kıyaslandığında tıpkı piranalar gibi büyük dişlere sahip fakat dişleri sivri değil. Neredeyse tamamen vejetaryen bir tatlı su balığı olan kırmızı pacu havuç ve kabak başta olmak üzere birçok sebzeyi tüketebiliyor. Oldukça barışçıl bir karakter sergileyen bu büyük akvaryum balığı kısa sürede gelişim gösteriyor. Vejetaryen pirana olarak da bilinen pacuların genellikle 5-10 cm uzunluğundaki türleri satılıyor. Uygun akvaryum ekipmanları ile gerekli sorumluluğu üstlenebileceğinize inanıyorsanız, bu otçul piranaları evinizde besleyerek sıra dışı bir hobi edinebilirsiniz.

kristal köpek balığı
  1. Kristal Köpek Balığı

Gümüş köpek balığı olarak da bilinen bu balık türleri akvaryum içindeki kıvrak hareketlerini aerodinamik formuna borçlu. 7-8 cm uzunluğundaki türleri akvaryumda beslemek için oldukça ideal olan kristal köpek balıkları altılı veya daha fazla gruplar halinde yüzdükleri için geniş bir akvaryuma gereksinim duyuyor. Adı köpek balığı olmasına rağmen sudaki ürkek tavırları bu balıkların özellikleri arasında dikkat çekenlerin başında geliyor. Hem etçil hem de otçul olan bu türdeki balıkları beslemek için dip yemi gibi çiklet yemleri öneriliyor.

Bakımı kolay ve zahmetsiz bir evcil hayvan beslemeyi düşünüyorsanız aradığınız şey balık olabilir. Kısa süre içinde keyif verici bir hobiye dönüşen bu deneyim hem evler hem de ofisler için en uygun seçeneklerden biri. Akvaryumda beslenen balıklar hakkında temel bilgileri edindiğinize göre akvaryum malzemeleri edinerek yeni bir yolculuğa koyulabilirsiniz.